Markiser i Stockholm – en guide för husägare till optimalt solskydd

07 februari 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

I en tid där både stil och funktion spelar en stor roll för hur vi förhöjer våra hem, har markiser i Stockholm blivit en populär investering bland husägare. Inte bara erbjuder de välbehövligt skydd från solens starka strålar under den ljusa delen av året, men de bidrar även till att skapa ett estetiskt tilltalande yttre för varje fastighet. Denna artikel ger en översikt av de olika typerna av markiser tillgängliga, fördelarna de medför, och viktiga aspekter att beakta innan installation i huvudstadsregionen.

Typer av markiser för varje hem

I Stockholm, där arkitekturen varierar från klassiska sekelskifteshus till moderna bostadsrätter, finns det en mängd markislösningar att välja bland. De mest efterfrågade varianterna är ofta fönstermarkiser, terrassmarkiser och balkongmarkiser. Fönstermarkiser, vanligtvis mindre i storlek, skyddar inredningen mot blekning och bidrar till att minska inomhustemperaturen genom att blockera direkt solljus. Terrassmarkiser erbjuder en förlängning av det boendeutrymmet genom att skapa en sval och behaglig utomhusmiljö, medan balkongmarkiser både skyddar privatlivet och fungerar som en smart lösning för att hålla balkongen torr och användbar även vid lättare regn. Utbudet omfattar också markiser med manuell manövrering och de som är motoriserade, där den sistnämnda tillåter en enkel kontroll med antingen en väggkontakt, fjärrkontroll eller till och med genom smart hem-teknik. Husägare i Stockholm kan välja matchande design och färger som kompletterar deras hus exteriör, och med material som är utformade för att tåla stadens ibland påfrestande väderförhållanden.

Markiser Stockholm

Fördelar med att installera markiser

Innan man gör en investering i solskydd är det värdefullt att förstå de mervärden som markiser tillför ett hem. Inte bara förbättrar de boendekomforten, men de har också ett antal ekonomiska fördelar. Genom att blockera solens strålar innan de når fönstret, minskas behovet av luftkonditionering markant, vilket resulterar i lägre energikostnader. Dessutom förhindrar kvalitetsmarkiser blekning och skador på möbler, golv och textilier som orsakas av UV-strålning. Ur ett säkerhetsperspektiv kan markiser även bidra till att avskräcka opportunistiska inbrottstjuvar genom att signalera att ett hem är omsorgsfullt underhållen och väl bevakat. Utöver det, kan rätt utformade markiser öka ett hus marknadsvärde och attraktionskraft vid en framtida försäljning, vilket gör dem till en lönsam långtidssatsning för många husägare.

Installation och underhåll

För den som bor i Stockholm är valet av rätt leverantör och installatör av markiser avgörande. Det är viktigt att anlita en erfaren montör som kan försäkra om en korrekt och säker installation. Husägare bör även överväga garantiperioden och tillgången till eftermarknadsservice som erbjuds av installatören. Underhållsmässigt kräver markiser inte mycket arbete men regelbunden rengöring förlänger livslängden och bibehåller deras estetiska utseende. En gång per säsong rekommenderas att avlägsna löv, smuts och eventuell mossa som kan samla sig på tyget och de mekaniska delarna. Det är också viktigt att inspektera markiser för skador efter starka vindar eller snöfall och att se till att de är helt torra innan de fälls in för vintern.

Att tänka på innan köp

För husägare som överväger att installera markiser är det några aspekter att ha i åtanke. Storleken på markisen bör vara proportionerlig mot den yta den är avsedd att täcka. Dessutom bör färg och stil väljas med eftertanke för att harmonisera med husets fasad och den omgivande naturen. Regelverket kring fasadförändringar i Stockholm ska också uppmärksammas; ibland kan det krävas bygglov eller tillstånd från bostadsrättsföreningen eller samfälligheten. Budgeten är ytterligare en viktig del att överväga, då priserna kan variera beroende på material, storlek och tilläggsfunktioner som automation.

Fler nyheter